,

Lab Renk Değerleri Nedir?

L*a*b* renk değerleri tıpkı coğrafik koordinat sisteminde olduğu gibi (enlem, boylam ve yükseklik) her bir rengin tek bir nokta ile temsil edildiği koordinat sistemidir. Bu yüzden her bir rengi renk uzayında tanımlayabilmek için üç bileşen(renk koordinat değerleri) gereklidir.
1940’lı yıllarda Richard Hunter insan gözünün renkleri algılama işlemini matematiksel olarak simüle edebilmek amacıyla yapılan bir takım hesaplar sonucunda elde edilen ve renk farklılıklarını ortaya koymak için L*a*b* değerlerini geliştirdi. Hunter’ın L*a*b* değerleri, renk koordinatlarını ve renkler arasındaki farkları belirlemek için fiili bir model olarak kabul edilirken, hiçbir zaman resmen uluslararası bir standart olarak kabul edilmedi.
Otuz bir yıl sonra, CIE, Hunter L*a*b*’nın güncellenmiş bir versiyonunu olan CIEL*a*b* yayınladı. Bunu telaffuz etmenin doğru yolu “see-lab” ya da “L-yıldız, a-yıldız, b-yıldız” dır, ancak bazı uygulamalar ve araçlar buna kolayca L, a, b veya Lab adını verir.

L*a*b* ne anlama geliyor?
CIE L*a*b* renk değerleri, ölçüm ve renk iletişiminde için en çok kullanılan yöntemdir. L*a*b* değerleri insan gözü algılamasına yakın olarak tasarlanmıştır. İnsan gözünün algılayabildiği tüm renkleri tanımlar. Tüm dünyada, tekstil, boya, plastik, kağıt, basıkılı malzeme ve benzeri cisimlerde renk kontrolü yapmak için çok sık kullanılır.

CIE L*a*b* renk değerleri, 3-boyutlu renk koordinatları aşağıda sıralanmıştır:

    • L* – Açıklık (lightness) koordinatı (L*=0 siyahı gösterir ve L*=100 beyazdır)
    • a* – kırmızı/yeşil koordinatıdır, +a* kırmızıyı, – a* ise yeşili belirtir
    • b* – sarı/mavi koordinatıdır ve +b* sarıyı, -b* ise maviyi belirtir.

Bu yazımızın L*a*b* renk değerlerini daha iyi anlamanıza yardımcı olacağını umuyoruz. Renk değerleri veya renk iletişim yöntemleri hakkında daha fazla sorunuz varsa, uzman ekibimizle iletişime geçmeyi unutmayın.

L*a*b* renk uzayı tıpkı coğrafik koordinat sisteminde olduğu gibi (enlem, boylam ve yükseklik) her bir rengin tek bir nokta ile temsil edildiği koordinat sistemidir. Bu yüzden her bir rengi renk uzayında tanımlayabilmek için üç bileşen (renk koordinat değerleri) gereklidir.