Renk Ölçüm Cihazları
Renk Ölçüm Cihazları
Renk ölçüm cihazları 1940’lardan beri var ama o zamandan bu yana çok yol kat ettiler.
En eski aletler, insan gözünün tristimulus tepkisini simüle etmek için kırmızı, yeşil ve mavi filtreler kullanan kolorimetrelerdi. 40’larda oldukça pahalıydılar, bu yüzden çok az insan bunlara erişebiliyordu. Görünür spektrum boyunca çok dar aralıklarla ışığı örnekleyerek rengi ölçen spektrofotometreler daha da pahalıydı.
Modern teknoloji, her tür endüstri için özel cihazların yolunu açtı ve daha düşük fiyatlar, renk ölçüm cihazlarını hobi fotoğrafçılarından araba üreticilerine kadar herkesin erişebilmesini sağlıyor.
Bugün kolorimetri ve spektrofotometri arasındaki farka ve her birini tanımlayan geometrilere bakacağız.
Kolorimetri ve Spektrofotometri
Renk ölçüm araçları kolorimetreler veya spektrofotometrelerdir.
Kolorimetre, rengi tıpkı insan gözü gibi “gören” üç kanallı bir cihazdır. Temelde, her bir ölçümün tristimulus kırmızı, yeşil ve mavi bileşenlerini nicelendirir ve bu verileri L*a*b* veya L*C*h° metriklerini kullanarak bir rengin renk uzayındaki konumunu belirlemek için kullanır. Bazı endüstriler için bu yeterli veridir. Diğerleri için, önemli renk eşleştirme hatalarını belirleyemeyebilir.
Spektrofotometri veya bir numunenin görünür spektrumdaki tepkisini okumak, renk formülasyonu için veri elde etmenin ve kaliteyi sağlamanın en iyi yoludur. Spektrolar, ışığı cihazın optiğinden geçerek analiz edilecekleri bir alıcıya geri dönen çok dar renk bantlarına filtreleyerek çalışır.
400 ila 700 nanometre arasındaki her bant analiz edilir ve bir yansıtma eğrisi olarak kaydedilir… rengin “parmak izi”. İşte kırmızı bir topun yansıtma eğrisi. Kırmızı görünür çünkü çoğunlukla ışığın kırmızı dalga boylarını yansıtır. Spektrumun mavi ve yeşil kısımlarından gelen ışığın yalnızca küçük bir yüzdesi kalır. Sarılardan gerçek kırmızılara doğru ilerledikçe eğri %80’e yaklaşıyor.
Renk Ölçüm Cihazı Geometrileri
Her şey düz, mat ve pürüzsüz olsaydı, ihtiyacımız olan tek şey basit bir enstrümandı. Ancak ölçülecek o kadar çok yüzey var ki – opak, yansıtıcı, şeffaf, kavisli, dokulu ve alacalı – tek bir cihaz hepsini yapamaz.
Tek Açı 0°:45° Renk Ölçüm Cihazları
Birçok endüstride kalite kontrol ve ürün güvencesi için en popüler geometri 0°/45° (sıfır kırk beş olarak telaffuz edilir) veya 45°/0°’dir. Lambalar, örneğe ve alıcıya göre 45°’lik bir açıda yerleştirilir veya alıcı 45°’de ve lamba tepesi ile ters çevrilir. Her iki durumda da, 45 derecede ikiye bölünmüş bir dik açı vardır. Bu cihaz, parlaklığı ölçüme dahil etmediği için insanların renkleri nasıl gördüğünü en iyi şekilde taklit eder.
0°/45° enstrümanlar çoğu yüzey, boya ve pigmentle iyi performans gösterir.
Küresel Renk Ölçüm Cihazları
Diğer bir yaygın geometri, dağınık 8° veya sadece D8 olarak da bilinen küredir. Ölçümün bir parçası olarak parlaklığı içerebileceğinden biraz daha karmaşıktır.
Enstrümanın içinde, doğrudan numune yerine uzak, kavisli duvarda parlayan bir lamba vardır. Işık, doku ve parlaklıktaki her varyasyonu hesaba katarak numuneyi her yönden aydınlatarak duvar tarafından binlerce kez dağılır. Parlaklığın kaçmasına izin vermek için speküler port adı verilen küçük bir kapak açılıp kapatılabilir.
Çok Açılı Renk Ölçüm Cihazları
Kozmetik ve otomotiv de dahil olmak üzere pek çok endüstri sedef ve metalik gibi özel efektlerle çok ilgileniyor. Bu pigmentler, boyanın farklı açılardan farklı görünmesini sağlar. Durduğunuz yere veya metal sacın açısına göre renk değiştiriyormuş gibi görünen arabaları hepimiz görmüşüzdür.
Gonio-spektrofotometreler, bizim yaptığımız gibi renk kaymalarını görebilen ilk çok açılı cihazlardı, ancak çok büyük ve çok pahalıydılar. Bugün, bir yüzeyi birçok açıdan ölçebilen, taşınabilir, elde tutulan, çok açılı enstrümanlara sahibiz. Tipik olarak 45 derecelik tek bir aydınlatma noktası ve ışığı farklı yönlere dağılırken yakalayıp kaydeden bir dizi farklı alıcıyla çalışırlar.
Otomobil endüstrisine ek olarak, bu aletler tırnak cilası ve göz makyajı için kozmetikte ve ilginç optik özelliklere sahip malzemeler üreten diğer endüstrilerde kullanılmaktadır.
Peki… Hangi Renk Ölçüm Cihazını Seçmeli?
Modern renk ölçüm cihazları çeşitli şekil ve boyutlarda gelir ve gıda, tıp, dişçilik, fotoğrafçılık, boya, plastik ve hatta eczacılık dahil birçok farklı endüstride kullanılır. Manuel veya kendi kendine taramalı olabilirler. Bazıları bir seferde yalnızca bir ölçüm alır ve bunu bir bilgisayar ekranında görüntülerken, diğerleri yerleşik bilgisayarlara sahiptir. Hatta bazıları temassızdır, bu da parçaları üretim hattında ilerlerken uzaktan ölçebilecekleri anlamına gelir.
Aralarından seçim yapabileceğiniz en az yüz farklı türde enstrüman arasından size en uygun olanı nasıl seçersiniz?
- Ölçeceğiniz malzemelerin türünü göz önünde bulundurarak başlayın. Numuneleriniz pürüzsüz mü yoksa dokulu mu? Büyük veya küçük? Düz mü yoksa kavisli mi? Metalik veya sedefli gibi özel pigmentlerle mi yapılmış?
- Ne tür bir ortamda ölçüm yapacaksınız? Numuneler zarar görmeden taşınabilir mi?
- Olağanüstü kalite ve sıkı tutarlılık gerektiren küresel bir renk ölçüm grubunun parçası mısınız? Veya bağımsız bir operasyon olduğunuz için biraz daha az hassasiyetle idare edebilir misiniz?
- Verilerin saklanması gerekiyor mu? Dünya çapında paylaşmaya ne dersiniz?
- Ne tür bir hıza ve otomasyona ihtiyacınız var?
- Ve elbette, muhtemelen fiyat kadar tekrarlanabilirlik de önemlidir.
karar vermek için sektörünüzü göz önünde bulundurmanız gerekir En önemlisi, hangi renk ölçüm cihazının size uygun olduğuna .
Öne Çıkan Renk Yönetimi Çözümleri
Bu öne çıkan ürünler hakkında daha fazla bilgi edinin:
VS450
VS450, kozmetikler, boyalar, plastikler, tozlar ve yiyecekler dahil olmak üzere çeşitli ıslak ve kuru numunelerin renk doğruluğunu ölçmek için benzersiz, temassız bir renk ölçüm cihazıdır.
Ci64
X-Rite’ın en hassas el tipi küre spektrofotometresi olan Ci64’ün üç modeli mevcuttur: eş zamanlı SPIN/SPEX, ilişkili parlaklık ve UV seçeneği.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!