Yazılar

Spektrofotometre

Spektrofotometre günümüz teknolojisinde renk ölçümünde kullanılan cihazlara verilen addır. Spektrofotometre isminde Spektro spektrumdan, foto ise ışıktan gelmektedir. Işığın spektrum analizini yani dalga boyu ve yoğunluklarını temel almaktadır. Piyasada spektrometre, spektrograf, spektroskop gibi farklı materyal analizleri için kullanılan cihazlar da mevcuttur. Odak Kimya renk ölçümünde kullanılan rengin ışığın spektral analizine göre yapıldığı tekniği temel alan renk ölçüm spektrofotometreleri alanında X-Rite Pantone markası ürünlerini 1998’den bugüne Türk kullanıcılar ile buluşturmaktadır. Türkiye’de baskı, ambalaj, grafik, tekstil, boya, plastik, beyaz eşya, otomotiv, maden, seramik, kozmetik ve daha bir çok sektörde Odak Kimya renk ölçüm spektrofotometreleri alanında hizmet vermektedir.

Spektrofotometreler içinde bulundurdukları ışık kaynağı ile numuneye bir ışık gönderir ve yansıyan ışığa ait 380-740 nm arasında rengin yansıma enerji grafiğini ölçer. Görünür ışıktaki dalga boyu yansıma değerleri rengin parmak izini oluşturur. Bu sayede sabit ışık kaynağı altında renklerin parmak izi elde edildiğinden spektrofotometreler, renk kontrolünde yaygın bir problem olan metamerizmden etkilenmez. Metamerizm iki rengin bir ışık kaynağı altında aynı görünürken başka bir ışık kaynağı altında farklı görünmesidir. Bunun sebebi her ışık kaynağının gönderdiği enerjinin spektral dağılımının farklı olmasıdır. İnsan gözü her ne kadar en iyi görme aracı olsa da dışardan gelen ışıkla renk karşılaştırması yaptığı için metamerizme karşı savunmasızdır.

Spektrofometreler tarafından ölçülen yansıma enerji grafiği matematiksel dönüşüm ile renk iletişiminde daha kolay anlaşılır ve kullanılabilir olan L*, a*, b* koordinat sistemine dönüştürülür.

L* değeri: 0 ile 100 arasında değişen rengin aydınlık ve karanlık değerini belirtir. 0 tamamen karanlığı belirtirken 100 tamamen aydınlığı belirtmektedir.

a* değeri: Kırmızı ve yeşil arasında değişen koordinattır. a* değeri 0’dan küçük değerlere doğru ilerledikçe renk yeşerir, 0’dan büyük yani + değerlere doğru ilerledikçe renk kızarır.

b* değeri: Sarı ve mavi arasında değişen koordinattır. b* değeri 0’dan küçük değerlere doğru ilerledikçe renk mavileşir. 0’dan büyük değerlere doğru ilerledikçe yani + değerlere doğru ilerledikçe renk sararır.

Renge ait L*a*b* değeri o rengin adresini belirtir. İkinci bir rengin L*a*b* değeri elimizde olduğu zaman bu iki adres arasındaki uzaklık bize DeltaE dediğimiz iki renk arasındaki farkın sayıya dönüştürülmüş değerini verir.

Renk ölçüm spektrofotometresi ile sadece Lab değerleri değil, L*C*h*, Yxy, XYZ, beyazlık(whiteness) endeksi, opasite (örtücülük) değeri, sarılık (yellowness) endeksi, haze, metamerizm endeksi, color strength gibi değerler de elde edilebilmektedir. Siz de renk ile ilgili detaylı bilgi için bize ulaşarak uzman kadromuz ile görüşebilirsiniz.