Işık Kabini; sektörün ihtiyacına göre D50, D65, CWF, A, U30, U35, TL84, UV ve daha fazla çeşitte aydınlatma çeşidine sahip, bu aydınlatma çeşidini belirtilen süre  garantisiyle malzemelerinizin renk kontrolünü sabit koşullarda sağlayabilmeniz amacı ile üretilen ürünlerdir.
Kontrol edilecek numune ürününüzün büyüklüğü veya küçüklüğü ile doğru orantılı olacak şekilde ebat çeşitleri bulunmaktadır. Standart kabinlerin ebadı 60cm iken, özel üretimlerle 120cm ve 150cm’lere kadar geniş kapasiteye ulaşan kabinlerde mevcuttur. Burada tercihinizi etkileyecek olan en önemli husus, kontrol etmek istediğiniz numunenin ebadı olmalıdır. Büyük bir numune kontrol etmek isterseniz 60 cm’lik standart ebat bir kabin bu anlamda size yardımcı olmayacaktır; çünkü kabinin kullanım amacı, elinizdeki numunenin tamamının tek parça halinde kabin içerisinde belirlenen ışık altında kontrol etmeniz için tasarlanmaktadır. Küçük ebatta bir kabin içerisinde büyük ebatta bir numuneyi parça halinde kontrol edebilirsiniz ve parçanın kabin dışında kalan alanı, kontrol ettiğiniz ortamdan gelecek standart bir ışığın yansımasına maruz kalacağı için bu durum sizi yanıltacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli etken aslında kabinin içeriğinde bulunan aydınlatmanın niteliğidir.
Endüstriyel, Tekstil, Baskı Ambalaj… vb gibi sektörlerin kullandığı aydınlatmalar birbirilerinden farklı özelliktedir.

Hangi gün ışığı aydınlatması hangi sektörde kullanılır?
Biliyorsunuz ki sektörüne göre değişen birçok aydınlatma mevcut ve bunlardan en önemlisi ise gün ışığı aydınlatmalarıdır. Tekstil ve Endüstriyel sektöründe gün ışığı aydınlatması D65 kullanılırken, Baskı ve Ambalaj sektöründe kullanılan gün ışığı D50 formundadır. Her iki gün ışığının de kelvin değerleri farklıdır; ancak aydınlatmaların içeriğindeki asıl tanımlama şudur;
D65 gün ışığı 6500K değerine sahip, dışarıdaki direkt alınan gün ışığını yansıtır.
D50 gün ışığı ise; 5000K değerine sahip, dışarıdaki gün ışığının odanın camından içeri giren
halidir.
Bu tabi ki kullanılan aydınlatmaların içeriğinin %100 yansıttığı anlamına gelmez; ancak
belirli aydınlatmaların (ISO Standartlarına uygun üretilenler) %100 olmasa da hedeflenen gün ışığı içeriğine sahiptir.

Aydınlatmaların Kalibrasyonu Yapılır mı?
Kullanılan Aydınlatmaların Verimi Nasıl Ölçülür?
Kullanıcılarımızın birçoğundan zaman zaman gelen talepler, aydınlatmaların kalibrasyonunun yapılıp yapılamadığı yönündedir. Halojen formda üretilen aydınlatmaların kalibre edilebilme özellikleri mevcut; ancak Avrupa standardında üretilen çoğu marka aydınlatmaların kalibrasyonu yapılamıyor; çünkü bu aydınlatmalar ya floresan konseptinde ya da led ışık formunda üretiliyor. Bu aydınlatmaları kullanan müşterilerimizin bu hususta dikkat etmesi gereken şey; aydınlatmalarının yıllık periyotlarla 1 kez performans ölçümlerini yaptırmaları veya ölçüm yaptırmadan ağırlıklı olarak kullanılan aydınlatmalarını yılda 1 kez sıfır bir aydınlatma ile değiştirmeleri tavsiye edilir. Aydınlatma üreticileri; kullanılan lambanın niteliğinin 1 yılın sonunda, ilk kullanımında verdiği verimi aynı oranda sağlayamadığını belirtiler. Yani bugün kullandığınız D65 gün ışığı aydınlatması 1 yılın sonunda ilk gün ki aldığınız gün ışığı verimini sağlayamamaktadır.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir